Dinamikusan növekszik az ingatlanlízing

Budapest, 2008.05.08.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök volumene 15%-kal nőtt az év első negyedében 2007 első három hónapjához viszonyítva. Ezen belül az ingatlanok 41, a gépek, berendezések, informatikai eszközök 34, a truck 20, az autófinanszírozás volumene pedig 3%-kal volt magasabb az idén. Érdekesség, hogy a vasút-repülő-hajó lízingfinanszírozása 50%-kal emelkedett.

„13,8 milliárd forintot tett ki az első negyedévben a mezőgazdasági gépek lízing finanszírozása, ami még mindig kevesebb, mint fele az EU átlagának. Ahhoz, hogy a leginkább rászoruló kis- és középvállalkozások is eszköz alapú finanszírozáshoz juthassanak az uniós pályázatokon, az FVM-nek kellene ésszerű intézkedéseket tennie”. – hangsúlyozta Mészáros György, a Lízingszövetség elnöke.

Az első negyedévben a teljes finanszírozási volumen csaknem 300 Mrd Ft-ot tett ki, amit a lízingcégek mintegy 400 Mrd Ft értékű eszközre helyeztek ki, 80 ezer szerződés keretében.

A szerződések száma 3%-kal volt az idén magasabb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Amíg az autós területen az új szerződések száma megegyezett az előző év első negyedéves adataival, az ingatlanoknál - a lakáslízingnek köszönhetően - viszont hatszor, de a gépek finanszírozásában is majdnem kétszer annyi szerződés köttetett, mint 2007 első negyedévében.

A gépjárművek részesedése tovább csökkent a teljes lízinggel finanszírozott portfólióból, a retail (azaz nem flotta finanszírozás) terület részesedése most először csökkent 50% alá, igaz csak egyetlen százalékkal.  A vasút-hajó-repülő-egyéb gép szegmens már a teljes portfolió 3%-át teszi ki, szemben az egy évvel korábbi 1%-kal. A truck 14,5, a gép 14, az ingatlan 13,5%, a flotta terület pedig 6%-kal részesedik a teljes finanszírozásból.

A Lízingszövetség az idén először a lízingcégek piaci várakozásairól is gyűjt adatokat. A szövetségi tagok erre az évre átlagosan 6%-os növekedést jósolnak a teljes lízingpiacra vonatkozóan, ezen belül a truck terület 5, flotta és a gép-berendezés finanszírozás 8-8, az ingatlanlízing 10, a lakáslízing 30(!)%-os bővülését várják, miközben véleményük szerint a gépjármű finanszírozás stagnálni, esetleg 1-2%-kal csökkeni fog. „A Lízingszövetség felvette a kapcsolatot az APEH és az OEP vezetőivel annak érdekében, hogy a járulékot nem fizetők kiszűrésével csökkenthessük a finanszírozó cégek kockázatát és hozzájáruljunk a feketegazdaság visszaszorításához.” – tette hozzá Lévai Gábor a Lízingszövetség főtitkára.

A beruházási kedvet, és ezáltal a lízingpiacot leginkább befolyásoló tényezőként a politikai bizonytalanságot említették a lízingcégek. Véleményük szerint az ÁFA törvény változása és a szövetségen belüli aktív együttműködés a csalások visszaszorítására, kedvezően befolyásolhatja a flotta finanszírozás volumenét.

2008. május 08. csütörtök, 15:57