Az autólízing szerződés megkötése

Lízingcégtől függően általában legalább 3 különböző módon lehet finanszírozási szerződést kötni:

- közvetítőn keresztül (ez a legjellemzőbb)

- bankfiókon keresztül

- direktben a lízingcéggel

Amennyiben közvetítőn keresztül történik a finanszírozási szerződés megkötése, az ügyfél kiválasztja a gépjárművet, és többnyire a gépjármű forgalmazója, mint közvetítő adja a finanszírozási ajánlatot. A közvetítő az ügyfél által elfogadott ajánlatot és a finanszírozási kérelmet eljuttatja a kiválasztott lízingcéghez (pl:

rögzíti a kiválasztott lízingcég informatikai rendszerébe, szkenneli a szükséges okmányokat). A hitelbírálat az adott lízingcégnél érvényes hitelbírálati szabályozás alapján történik, a bírálat végén a lízingcég munkatársa vagy visszaküldi hiánypótlásra vagy elutasítja, vagy elfogadja a  finanszírozási kérelmet. Az elfogadott  finanszírozási kérelmek esetében a finanszírozó cég postázza, vagy a közvetítő nyomtatja a kölcsön szerződéseket, aláíratja az ügyféllel (elvégzi az ügyfél azonosítást), majd a közvetítőkre vonatkozó törvény, és az adott lízingcégnél érvényes szabályozás alapján a közvetítő aláírja a szerződést a lízingcég helyett vagy elküldi a szerződés összes példányát, melynek egy példányát a lízingcég aláírva elpostázza az ügyfélnek.

Ha a finanszírozási szerződés bankfiókon keresztül, vagy direktben a lízingcéggel jön létre, a fenti folyamatban a közvetítő által végzett feladatokat a bank, vagy lízingcég alkalmazottja végzi el.

2011. szeptember 09. péntek, 22:42