Autó finanszírozás 2007

Az új személygépjármű és a 3,5 tonna alatti kishaszonjármű értékesítési piac a 2007-es évben 4,5%-kal esett vissza. Az év második felében megfordult a csökkenő tendencia, és a piaci szereplők már az előző évet meghaladó értékesítési adatokról számoltak be.

Legjelentősebben, közel 20%-kal a mini és kisautó szegmens csökkent, miközben a sport és terepjáró kategóriában 40%-os növekedést tapasztalhattunk. A legnagyobb mértékben a Dacia, Renault, Hyundai, és Citroen márkák értékesítése esett vissza, míg a Kia, Mercedes és Honda 20%-ot meghaladó mértékben növelték eladásaikat. A márkák rangsorában a Volkswagen megelőzte a Skodát, a Chevrolet és a Renault pedig a Peugeot-t.

A gépjármű finanszírozás éves szinten 6%-kal növekedett, ami elsősorban az újonnan értékesített autók értéke, a használt autók finanszírozási arány növekedéséből, illetve a fajlagos kihelyezés növekedésből fakadt.

A gépjármű finanszírozás részaránya tovább csökkent a teljes lízingpiacon belül, 2007-ben már alig valamivel haladta meg az 50%-ot.

A tovább fokozódó piaci versenynek köszönhetően újabb kockázatos termékek jelentek meg, a halasztott fizetésű, elején a -fele, -haramada, -negyede törlesztésű konstrukciók formájában, miközben az autókereskedőknek fizetett jutalékverseny következtében tovább nőttek a jutalékok és csökkentek a finanszírozói marzsok ebben a szegmensben. Az autófinanszírozás anomáliáira az év során a PSZÁF külön vezetői körlevélben hívta fel a figyelmet, amelyben külön hangsúlyozta az önerő, és a gépjármű használati idejével arányos futamidejű finanszírozási szerződések fontosságát, ezzel a finanszírozott érték és eszköz fedezettség megfelelő arányát.

Ebben az évben tovább nőtt a jellemzően gépjárművekkel kapcsolatos, szervezett bűnözői csoportok által elkövetett finanszírozási csalások mértéke, amely a rendőrség kimutatásai alapján már meghaladta az évi 5 Mrd-os kárértéket.

A Szövetség által összeállított összehangolt intézkedéscsomag keretében a zálogjogi nyilvántartás megreformálására benyújtott törvénymódosítással, különböző adatbázisok széleskörű használatának előkészítésével, a rendőrség bűnüldöző munkáját támogató külön pénzalap létrehozásával, és az ügyfelek tudatosabb hiteldöntéseit támogató oktatási anyag kialakításával véleményünk szerint hatékonyan lehet fellépni a kedvezőtlen piaci folyamatokkal szemben, amelyhez azonban szükséges a kormányzat és a többi piaci szereplő elkötelezett támogatása is.

A 2008-as évben az új gépjármű értékesítési volumen és a finanszírozás csökkenésére, a kockázatok további növekedésére számítunk, így minden korábbinál fontosabbnak tartjuk a nemzetgazdaságra kiemelkedő hatással bíró gépjármű terület kormányzat általi kiemelt kezelését.

2007. december 31. hétfő, 11:40