Magyar Lízingszövetség

Eseménynaptár
ÁFA általános szabályai

Az áfa általános szabályai

2008-ban az Adóhatóság és a Minisztérium részletes tájékozatót hozott nyilvánosságra a lízingügyletek áfa-kezelésére vonatkozóan. Az állásfoglalás részletesen összefoglalja a releváns áfa-szabályokat, valamint a jogalkalmazó szervek gyakorlatát.


 

A pénzügyi lízingügyletek áfa-kezelése

Az áfa szempontjából minden pénzügyi lízingtranzakció két különálló ügyletként kezelendő: egy alapügyletből (adóköteles termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás) és egy kölcsönügyletből (áfa-mentes pénzügyi szolgáltatás) áll.

Az alapügylet egyrészt lehet:

(i)    termékértékesítés – zárt végű pénzügyi lízingszerződés esetén, amikor a tulajdonjog a felek közötti megállapodásban meghatározott esedékességnek megfelelően automatikusan átszáll a lízingbevevőre, vagy,
(ii)    szolgáltatásnyújtás – nyílt végű pénzügyi lízing esetében. Ebben az esetben az eszköz értékeítése az általános szabályok szerint adózik, míg a pénzügyi szolgáltatás mentes az áfa-fizetés kötelezettség alól.

Pénzügyi lízing esetén a beszerzésekhez kapcsolódó előzetesen felszámított áfa levonhatósága attól függ, hogy a felmerülő költségek az adóköteles alapügylethez vagy az adómentes pénzügyi szolgáltatás nyújtásához köthetőek-e, az alábbiak szerint:
- A beszerzéshez kapcsolódó áfa levonható, amennyiben az adott beszerzés az adóköteles alapügylethez kapcsolódik.
- Az áfa nem levonható, ha az a lízingszerződésben részét képező pénzügyi (kölcsön) szolgáltatáshoz kötődik.
- Amennyiben nem lehet eldönteni, hogy valamely beszerzés melyik ügylethez kapcsolódik, az áfa arányos része helyezhető levonásba.

Tovább a zárt végű pénzügyi lízing ÁFA kezelésére

Tovább a nyílt végű pénzügyi lízing ÁFA kezelésére

Tovább az operatív lízing ÁFA kezelésére

2011. november 04. péntek, 22:44

«« Vissza