Magyar Lízingszövetség

Eseménynaptár
A kkv-k a lízingcégek célkeresztjében

A vállalkozások, azon belül is a kis- és középvállalkozások körében egyre népszerűbbek a költséghatékony finanszírozást biztosító lízingkonstrukciók – áll a lízingszövetség friss elemzésében. A lízingpiac a legtöbb szegmensben bővülést ért el már az első félévben is: a flottaszegmensben például a finanszírozott összeg 40 milliárd forintot tett ki, ami 25 százalékos növekedést jelent éves szinten, a termelőeszközök esetében pedig a finanszírozott összeg 24,2 százalékkal 123 milliárd forintra nőtt elsősorban a vállalkozások, azon belül is a kis- és középvállalkozások fokozott érdeklődése miatt – derül ki a Magyar Lízingszövetség összeállításából. A szövetség a lízing népszerűsítésére országos roadshow indít, amelynek első állomása Győr lesz október 15-én.

A szervezet arra számít, hogy a következő időszakban a vállalkozások finanszírozási kereslete valamennyi szegmensben, például az eszközlízing esetében is növekedést eredményezhet. A szövetség tagvállalatai összesen 37,3 ezer szerződést kötöttek az első félévben, ami 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Az első félévben jól teljesített a flottapiac: a finanszírozott összeg 40 milliárd forintot tett ki, ami 25 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért 32 milliárd forintos összeget. A termelőeszközök szintén bővülés ment végbe, a finanszírozott összeg ezen a részpiacon 123 milliárd forintra rúgott, ami 24,2 százalékos növekedést jelent. A Magyar Lízingszövetség külön is méri a személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok piacát, a három járműkategória alkotta szegmensben a finanszírozott összeg 63 milliárd forintra, 21 százalékkal nőtt az első félévben. A nagyteherautók és buszok esetében a finanszírozott összeg 42 százalékkal 65 milliárd forintra emelkedett a bázisidőszakhoz viszonyítva. A gépek kategóriájában a finanszírozott összeg az első félévben 59 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakában elért 54 milliárd forintról, ami 9,2 százalékos többletnek felel meg.

Lévai Gábor főtitkár kiemelte: „A lízingpiacon is érezhető az agrárfinanszírozás iránti fokozott kereslet, ezt mutatja, hogy az első félévben 30,3 milliárd forint volt a finanszírozott összeg az agrárszegmensben, ami 24,2 százalékos növekedést jelent”. Az építőgépeknél a növekedés mértéke szintén 24,2 százalékos volt, igaz, itt a finanszírozott összeg alacsonyabb a többi szegmenshez képest, 7,7 milliárd forintra nőtt a múlt év első felében elért 6,2 milliárd forintról.

A főtitkár közölte: az adatok és a tagvállalatok tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy a vállalkozások, azon belül is a kis- és középvállalkozások körében egyre népszerűbbek a költséghatékony finanszírozást biztosító lízingkonstrukciók. Hozzátette: „A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a kkv-k részéről is továbbra is stabil kereslet lesz az eszközlízing-konstrukciók iránt, ami hozzájárulhat a teljes lízingpiac fejlődéséhez.”

A Lízingszövetség a lízing népszerűségének és ismertségének bővülése érdekében országos roadshowt indít, amelynek keretében az érdeklődők szakértők segítségével ismerkedhetnek meg ezzel a finanszírozási formával. Az érdeklődőket elsőként október 15-én Győrben, a megyei iparkamara székházába várják a szervezők.

További infromációk és regisztráció a rendezvényre itt.

2015. október 13. kedd, 15:12

«« Vissza