7 dolog, amire figyeljünk autólízingnél

A pénzügyi válság kitörése előtt kevés pénzzel, sőt, akár induló részlet nélkül, alacsony törlesztőrészlettel lehetett autót venni. Ezért sokan nagyobb, jobban felszerelt autót vásároltak, mint eredetileg szándékoztak. Ezek a gépkocsik most viszont jóval kevesebbet érnek, mint amennyi a tartozás rajtuk. Ezért ha autót vásárolunk, és finanszírozást (akár hitelt, akár lízinget) veszünk hozzá igénybe, a következőkre figyeljünk:

1. A deviza alapú finanszírozásnak alacsonyabb a kamata, ezáltal a havi törlesztő részlete is, de nagyobb a kockázata, hogy ha változik a forint árfolyama az adott devizához képest, akkor megnő a törlesztőrészlet. Ezért ha deviza alapú hitel, vagy lízingszerződést kötünk, úgy válasszunk autót, önrészt és futamidőt, hogy legalább 20% tartalékunk legyen még a törlesztőrészlet változására.
  2. A havi törlesztés nem csak deviza finanszírozás esetében változhat, általában a forint alapú hitel és lízingszerződések is változó kamatozásúak. A szerződés tartalmazza a kamatváltoztatás lehetséges okait.
  3. Az autó havi költségeinek csak egy része a lízingdíj, emellett a kötelező és casco biztosítás, a benzin, a szerviz és gumicsere költségei legalább még egyszer ennyi pénzbe kerülnek havonta.
  4. Nincs ingyen hitel. Ha 0% a THM akkor a hitelezés költsége (azaz a kamat) az autó árába épül be.
  5. Ha nem kötünk casco-t az autóra, és ellopják, vagy a mi hibánkból totálkáros lesz, hiába nincs autónk, a hátralévő teljes tartozást akkor is ki kell fizetnünk.
  6. Érdemes a lízingcégeknél tájékozódni az aktuális ajánlataikról, mielőtt az autókereskedővel találkozunk. A legtöbb lízingcégnek van ún. direkt hitel, vagy direkt lízing terméke, aminek a teljes hiteldíj mutatója alacsonyabb is lehet, mint az autókereskedésben elérhető finanszírozási ajánlatok.
  7. Tudjuk meg, hogy az autókereskedő egyben közvetítőként is dolgozik-e, és ha igen, függő ügynök (csak egy finanszírozóval áll kapcsolatban), vagy független közvetítő (legalább 2-3 finanszírozó partnere). A függő ügynökség sem jelenti azt, hogy mi ne választhatnánk más finanszírozót, mint akit a kereskedő ajánl. Ha pedig többes ügynök, vagy független közvetítő, akkor legalább 3 finanszírozási ajánlatot kell bemutatnia számunkra.

2011. szeptember 15. csütörtök, 22:55