2008 teljes év

A 2008-as év a válság éveként vonul be a történelemkönyvekbe. Az év első felének viszonylag konszolidált, 1-2% közötti növekedése után a harmadik negyedévtől a magyar gazdaság - elsősorban a külpiacain bekövetkező kereslet-csökkenés miatt - recesszióba került. A Lehmann-Brothers amerikai befektetetési bankház csődje után alapvetően az egész világon megrendült a befektetői bizalom, és ez a relatív rossz makrogazdasági mutatók miatt különösen érzékenyen érintette hazánkat. Az utolsó negyedévben a GDP a vártnál nagyobb mértékben, 2%-kal csökkent, és a 2009-es évben a visszaesés mértéke egyes elemzők szerint elérheti az 5%-ot is.

Pénzügyi szektor

A hazai pénzügyi szektor 2008 első 9 hónapjában csökkenő devizaárfolyamok mellett a korábbi évektől kismértékben elmaradó mértékben bővült, az utolsó negyedévben viszont a nemzetközi pénzügyi válság következtében beálló, kockázatkerülő banki magatartás a hitelkínálat drasztikus visszafogásához vezetett. A jelentősen megnőtt ország-kockázatot tükrözte a hazai pénzintézetek refinanszírozási költségeinek növekedése, valamint a lenullázódó állampapír-kereslet és a drasztikus forint árfolyam visszaesés miatti rendkívüli, 3%-os jegybanki alapkamat emelés is. A negyedik negyedévben mind a forint, mind a deviza alapú finanszírozás ügyfélkamatai emelkedtek, részben a forrás-, részben pedig a kockázati költségek növekedésének áthárítása miatt. A korábbinál sokkal szűkebben rendelkezésre álló svájci frank források következtében a devizahitelezés jórészt Euro alapra állt át. A negyedik negyedévben a pénzügyi vállalkozások jelentős veszteségeket szenvedtek el, de a szektor éves eredménye ennek ellenére meghaladta az egy évvel korábbi értéket.

Lízingpiac

A 2008-as évben 10 év óta először csökkent a lízingcégek által finanszírozott volumen, a mintegy 1,5%-os visszaeséssel éves szinten 1.200 Mrd Ft került kihelyezésre. A finanszírozott eszközök értéke ugyanezen időszak alatt 1,610 Mrd Ft volt, ami szinte megegyezik a 2007-es értékkel.

Az év első 9 hónapjában még 8%-os növekedés után az utolsó negyedév forgalma drasztikusan, több, mint 26%-kal zuhant az előző év hasonló időszakához képest. Ebben kiemelkedő szerepe volt a gépjármű és ingatlan terület visszaesésének, ebben a negyedévben egyedül a gépek finanszírozása haladta meg a 2007-es negyedik negyedévi kihelyezést.

2008-ban – ahogy már évek óta - tovább folytatódott a gépjármű, és ezzel a lakossági ügyfelek finanszírozása részarányának csökkenése. A Szövetség tagjai 2007-ben több, mint 500 Mrd Ft-tal segítették a kis és középvállalatok beruházásainak megvalósulását.

A pénzügyi válság hatása a finanszírozási volumen visszaesése mellett a piaci koncentráció növekedésében is megnyilvánult, az utolsó negyedévben több kisebb és néhány nagyobb lízingcég felfüggesztette az új szerződések kötését, és volt olyan piaci szereplő, aki végleg kivonult egyes szegmensekből.

2009-es várakozások

A 2009-es évben az eszköz alapú finanszírozás jelentős, a teljes piacra nézve átlagosan közel 25%-os visszaesésére számítunk. A gazdasági visszaesés következtében az új eszközök értékesítésének csökkenése, a hitelezés szigorodása, ezzel párhuzamosan egyes finanszírozások hitel helyett lízingben történő megvalósulása, a kezdőrészletek növekedése, az eszközök értékcsökkenése eredőjeként az egyes szegmensek eltérő módon, de mind alacsonyabb kihelyezést fognak elérni, mint 2008-ban.

2008. december 31. szerda, 11:06